Bekkenbunnen

Hva er bekkenbunnen?

Bekkenbunnen er tre muskellag i bunnen av bekkenet. Den er formet som en skål og er gulvet til kroppen. Den holder bekkenorganene oppe og hindrer at de synker ned. Urinrøret, skjeden og endetarmsåpningen passerer gjennom lagene. Rundt disse åpningene er det ring- og slyngemuskler som strammer seg når du trenger å holde igjen, og slapper av når det er aktuelt.

Funksjonen til bekkenbunnen er dermed å hindre lekkasje av urin, luft og avføring og at det holder oppe blære, livmor og tarm. Den er elastisk og jobber som en trampoline, duver i takt med pusten din når du beveger deg. Når du ler, hoster eller løper så øker trykket i magen og bekkenbunnen strammer seg ekstra for å holde imot.

Årsaker til at du trenger å oppsøke en bekkenbunnsfysioterapeut

  • Inkontinens, også kalt lekkasje. 1 av 4 kvinner opplever å ha inkontinens. Det kan være stress-, urge-, eller blandingsinkontinens.
  • Underlivsprolaps, også kalt fremfall. Rammer ofte kvinner under svangerskap og/eller etter fødsel eller i overgangsalder.
  • Underlivsmerter. Vulvodyni, vestibulitt og vaginisme.
  • Ingen problemer, men ønske om å vite om du kniper korrekt, har god styrke og avspenning.

Les mer her:
Inkontinens
Underlivsprolaps/fremfall
Underlivsmerter

Hvem gjelder dette?

Alle kvinner i alle aldre som ønsker å lære mer om sin egen bekkenbunn, vite om de utfører knip korrekt og at de har grei styrke og avspenning. Problemer relatert til bekkenbunnen rammer kvinner i alle aldre og faser av livet. Dette er ikke noe kun for gravide eller eldre kvinner. Og det er hjelp å få.

Undersøkelse av bekkenbunnen

En undersøkelse av bekkenbunnen starter med en samtale hvor vi kartlegger og får informasjon. Deretter vil vi undersøke med klærne på på benken først, før vi går over til en vaginal undersøkelse. Undersøkelsen kan ligne en standard gynekologisk undersøkelse, men vi bruker ingen instrumenter og den er ikke smertefull. En vaginal undersøkelse er eneste måte å få kartlagt fin tilstand og satt korrekt diagnose.

Ved en vaginal undersøkelse av bekkenbunnen undersøker jeg blant annet:

  • Om du kan aktivere bekkenbunnen
  • Spenne av i bekkenbunnen
  • Styrken, utholdenheten og reaksjonsevnen i bekkenbunnen
  • Smertetilstander i bekkenbunnen

Undersøkelsen kan utføres under graviditet, men vent til 6 uker etter fødsel. Ved store smerter eller andre situasjoner som kan gjøre undersøkelsen utfordrende vil vi ta det gradvis og heller utsette, eller avbryte om aktuelt.

Ta med to håndklær.