Inkontinens eller urinlekkasje kan ramme alle kjønn og aldre. Minst 1 av 10 opplever problemer med lekkasje i større eller mindre grad. Det er heller ikke uvanlig med lekkasje av avføring/luft.
Dette er de vanligste formene for inkontinens:
Stressinkontinens
Stressinkontinens, også kalt anstrengelseslekkasje, er den vanligste formen for inkontinens og rammer 1 av 4 kvinner. Urinlekkasjen skjer i forbindelse med for eksempel host, nys og latter, og aktiviteter som hopping og løping. Dette oppstår på grunn av svekket bekkenbunnsmuskulatur og vevsstruktur etter graviditet, fødsel, ved alder, stor overvekt og hormonelle forandringer.

Myte:
Stressinkontinens skyldes liten blære
Stort sett er det svak bekkenbunn og skader i vev og sener som er årsaken til stressinkontinens
Overaktiv blære /urge inkontinens
Ved en overaktiv blære vil en få en sterk og plutselig trang til vannavlating, noe som kan føre til at en ikke klarer å rekke frem til toalettet uten en lekkasje. Dette kan skyldes forstyrrelser i nerverefleksene som gir signaler fra hjernen om blæretømming eller forandringer i blæremuskulaturen.
Blandingsinkontinens
En blanding av stressinkontinens og overaktiv blære.
Behandling
En sterk bekkenbunn vil være med på å gi optimal funksjon og livskvalitet. Riktig teknikk ved trening av bekkenbunnen er viktig og det lønner seg derfor å oppsøke en fysioterapeut innen kvinnehelse som kan kan hjelpe deg med å komme i gang. Mange vil for eksempel press ut i stedet for å trekke sammen og opp, og dette kan være vanskelig å kjenne selv.

For noen kan det være aktuelt med ekstra hjelpemidler for å få hjelp til å finne riktige muskler og få god teknikk eller dempe en overaktiv blære.
Da kan elektrostimulering og EMG biofeedback være aktuelt. Det er lett tilgjengelig via egen rekvisisjonsordning som gjør at utstyr rekvireres kostnadsfritt. Du kan få hjelp til oppsett av program og bruk av apparatene her hos meg.
Ved muskulær svekkelse kan elektrostimulering aktivere muskulaturen slik at du kjenner muskelsammentrekningene og kan knipe sammen med impulsene. Biofeedback gir tilbakemelding på hvor sterk, utholdende og rask bekkenbunnsmuskulaturen er (det er ingen test). Den har ulike treningsprogram og spill som jeg vil sette opp for deg tilpasset ditt nivå og mål.
Ønsker du mer informasjon om de ulike behandlingsmetodene så ta gjerne kontakt
Skrevet av: Mathilde Pilskog