Keisersnitt

Rundt 1 av 6 fødsler skjer ved planlagt, haste- eller katastrofekeisersnitt her i Norge. Det er en stor påkjenning for kroppen og en bør ta hensyn deretter.
Rett etter keisersnittet

Ved keisersnitt gjennomgår man en stor abdominal operasjon og ofte har man gjennomgått en nesten fullstendig vaginal fødsel først. Selv om det er viktig å komme relativt raskt opp av senga i løpet av den første dagen, er det også viktig med mye hvile. Unngå å løfte noe mer enn babyen og få hjelp og støtte til dette. Amming kan legge press på såret så få hjelp til alternative ammestillinger som avlaster. Her har ammehjelpen.no også mye bra informasjon. Støtt operasjonssåret når du hoster, nyser eller ler, og eventuelt som støtte under forflytning. Du kan spørre om en hostepute som fungerer som god støtte. Hostepute er to håndkler brettet sammen og teipet til en litt hard pute. Klem den mot såret.

Pusteøvelser

De første ukene er det fint å holde seg i ro. Det er fint med pusteøvelser for å mykne opp i arrvevet og gjenskape kontakt med området. Det kan være sårbart og ømt i starten. Har du hatt narkose er det lurt å inkludere armbevegelser i pusteøvelsen eller bruke PEP-fløyten som du da fikk utdelt.

Avlasting

Operasjonssåret bør avlastes i 6 uker. I denne tiden må du unngå å bruke magemusklene på vei inn og ut av senga. Rull over på siden, bøy knærne og bruk hendene til støtte for å skyve deg opp. Dette er fungerer ikke alltid i praksis da en må amme, mate og trøste i ugunstige posisjoner i senga, men prøv likevel å ha dette i bakhodet. Unngå tungt husarbeid som støvsuging og gulvvask, eller tunge løft eks: eldre søsken, handleposer, barnevogn inn/ut av bil osv.

Aktiviteter og øvelser

Du kan trille turer, men unngå bratte oppoverbakker og start rolig. Du vil få tid til å gå mange turer senere. Etter 6 uker kan du gjøre lettere mageøvelser, men vent med situp`s i 12 uker. Det er mye annet du kan gjøre i denne perioden.
Hopping og løping bør også ventes med til etter 12 uker.

Bekkenbunnen

Det er en myte at du ikke trenger å trene bekkenbunnen ved keisersnitt. Bekkenbunnen har vært tungt belastet gjennom hele svangerskapet og er svekket. Du kan begynne å knipe med en gang. Er du usikker på hvordan du gjør det eller at du gjør det riktig, så er det lurt med veiledning.

Selvmobilisering av arrvev

Huden rundt arret vil kjennes nummen i starten. Begynn å stryke rolig ovenfor såret allerede etter fødselen. Bruk gjerne en q-tips eller ball for ulik sensasjon. Du kan også bruke et håndkle mellom om det er mer komfortabelt. Jeg vil lage en egen post på dette, du kan også se videoen som ligger på instagrammen min (link på hjemsiden).

Ta kontakt om du har noen spørsmål