Underlivsmerter

Smerter i underlivet hos kvinner er en relativt vanlig tilstand som 1 av 5 kvinner opplever. Rundt 15 % av kvinner i Norge har smerter under samleie. Smerter i underlivet blir beskrevet som vulvodyni, vaginisme og vestibulitt. Ofte henger de sammen.

Vulvodyni

  • et samlebegrep for de ulike smertetilstandene.
  • Generalisert vulvodyni rammer ofte eldre kvinner

Vaginisme

  • En ufrivillig stramning i bekkenbunnsmuskulaturen som kan være vedvarende eller tilbakevendende. Kvinnen vil da oppleve smerter og ubehag ved at muskulaturen trekker seg sammen ved penetrering, berøring eller tampong i skjeden.

Vestibulitt

  • En type vulvodyni som kun gir smerte i skjedeåpningen.
  • Brennende smerte i området rundt skjedeinngangen ved penetrering, berøring, eller tampongbruk. Kan også være der hele tiden
  • Langvarig smertetilstand som kan forekomme gjennom hele livsløpet, men som er hyppigst hos yngre kvinner

Undersøkelse

Som oftest er det en gynekolog som setter diagnosen. Ved en vaginal undersøkelse hos fysioterapeut vil vi undersøke om det er stramhet i bekkenbunnen, styrkenivå og avspenningsevne. Det utføres en trykktest med en q-tips for å se på nivået av ømhet.

Behandling

Ved vestibulitt vil det for noen være aktuelt med et eget opplegg fra lege/gynekolog med bruk av Xylocain 5% salve i 8-12 uker.

Du vil få et eget treningsprogram for å redusere spenning i bekkenbunnen. Vi vil også inkludere avspenningsøvelser og pusteøvelser. Du vil da få øvelser du kan gjøre hjemme. Det kan være å bruke ulike hjelpemidler som dilatorsett. Dette kan rekvireres fra legen og er på blåresept.